HYLLNINGSSÅNG TILL FULLRIGGAREN GÖTHEBORG

foto: Åke FredrikssonInspelning av HYLLNINGSSÅNG TILL FULLRIGGAREN GÖTHEBORG i Studio Fabriken

ÄNTLIGEN HAR OSTINDIEFARAREN GÖTHEBORG FÅTT EN EGEN SÅNG!!!

Sommaren 2007 som regnade bort...

Sommaren 2007 då sångerna FULLRIGGAREN GÖTHEBORG föddes och blev till en CD med deltagare ur Kör-Orkestern TONARIA som en gång i tiden föddes ur HAGSTEDT-DICKSONS Musikskola som för ganska många år sedan grundades av mig, Gitte Hagstedt-Dickson.

Lördagen den 9:e juni 2007 tillbringade jag, Gitte Hagstedt - Dickson, hela dagen vid Frihamnen för att vara med vid mottagandet och det högtidliga firandet av det historiska skeppet Ostindiefararen Götheborg III!

När jag, av alla intryck helt salig och av den stekande värmen helt solig, på kvällen promenerade hemåt slog det mig att detta det mest fantastiska skepp jag skådat - ett skepp som känns så levande - inte har förärats någon egen sång! Att ingen har tänkt på det! Det var då själva den! Sagt och gjort... På kvällen skrev jag ner fyra verser med refräng och musik till på löpande band! Två dagar senare, efter en del musikalisk bearbetning, var jag klar med hyllningssången:

FULLRIGGAREN GÖTHEBORG ( i hamn) (när vi gläds åt att vårt vackra skepp är i hamn).

En vecka senare skrev jag ytterligare en musikvariant och det blev hyllningssången:

FULLRIGGAREN GÖTHEBORG (till havs) (ett vemodigt farväl av vårt vackra skepp).

Nu brann det i knutarna! Snabbt samlade jag ihop 7 av TONARIA-deltagarna. De skulle på nolltid lära sig musiken och vi spelade in båda sångerna hos fantastiske Michael Thorén i STUDIO FABRIKEN under dagarna söndag, 1:a juli, måndag, 2:a juli och tisdag, 3:e juli.

När skivan var klar vände jag mig utåt och informerade bland andra SOIC (Svenska Ostindiska Companiet), Sveriges Radio, Liseberg, GP, GT, Metro, TV m.m. Dessutom tog jag kontakt med de orter som skulle ta emot Ostindiefararen under sommaren på sin västkustturné angående spelningar. Premiärspelningen ägde rum i Grebbestad Söndagen 15:e juli – 2007.

Jag har skickat en CD och noter till Kinas president och till vår Kungafamilj. Kung Carl XVI Gustav är nämligen Ostindiefararens högste beskyddare.

Jag kommer att ta kontakt med olika Körer och Orkestrar om sångerna.

Eftersom Ostindiefararen är av stor internationell betydelse och bra PR för Göteborg och Sverige har jag skrivit en översättning på engelska, men sångerna ska endast vara på svenska.

De två sångerna kan komma till användning framöver i olika sammanhang som har med skeppet att göra.

Jag har även skrivit en fanfar till henne!

Studioinspelning gav mersmak och jag leker med tanken att lägga sångerna på en CD tillsammans med annan egen musik, gammalt som nytt. Framtiden får avslöja fortsättningen. Den som lever får se...

Deltagare

JULIAN

Jag heter Julian Praetorius, är född i december 1997 och bor i Billdal. I sången FULLRIGGAREN GöTHEBORG (i hamn) sjunger jag solo i vers 2, och i sången FULLRIGGAREN GöTHEBORG (till havs) sjunger jag solo i refrängen i slutet + med de andra i refrängerna i båda sångerna. Jag går i Nygårdsskolan. Jag tycker om att sjunga, spela piano och gitarr, teckna, spela tennis, att segla och åka motorbåt och att vara med kompisar. Jag har gått i handboll och ishockey.

Jag spelar piano och gitarr och sjunger i HAGSTEDT-DICKSONS Musikskola, har sjungit i Gittes kör och varit med i hennes Musikal. Jag fick sjunga solo.

Jag vill bli Manga-tecknare när jag blir stor.

PAULINA

Jag heter Paulina Delmon Bernhardsson, är född i april 1995 och bor i örgryte. I sången FULLRIGGAREN GöTHEBORG (i hamn) sjunger jag solo i vers 1, och i sången FULLRIGGAREN GöTHEBORG (till havs) sjunger jag solo i vers 2

+ med de andra i refrängerna på båda sångerna. Det är väldigt roligt! Jag går i Kärralundskolan. Sjunga, dansa och segla är kul. Handboll har jag gått i. Jag har alltid sjungit och gått i kör två gånger. En heter TONARIA, Gitte Hagstedt - Dicksons kör

och den andra heter Örgrytes flickkör. Jag har uppträtt i skolan på vårsoarén bl.a. Jag har också ställt upp i några tävlingar till exempel castingen till junior Eurovision Song Contest 2007 och några andra småtävlingar.

Jag har också spelat in en låt någon gång när det var en gratislektion i stan så gick jag och min mamma dit och jag skulle sjunga Shakira - Whenever Whatever. Jag vill bli Sångerska när jag blir stor men jag ska ha ett extrajobb också men jag är inte så säker på vad det ska bli. Men jag skulle gärna vilja bli tävlingsdansare också men inte lika mycket som jag vill bli sångerska!

EMMA

Jag heter Emma Liljebladh, är född i oktober 1993 och bor i Mölnlycke. I båda sångerna FULLRIGGAREN GöTHEBORG sjunger jag solo i vers 4 + med de andra i refrängerna. Jag spelar piano, gitarr, och sjunger. I skolan går jag i musikklass i Mölnlycke. Jag vill gå på musiklinje i gymnasiet. När jag var fem år började jag spela piano hos Gitte Hagstedt - Dickson och började samma år i hennes kör, och har fått de flesta erfarenheter därifrån. Fick alltid sjunga solo och var ängel i hennes Musikal. Jag har skrinnat, seglat mycket, gått i friidrott och i truppgymnastik, där jag vann en tävling en gång. På fritiden gillar jag numera att spela musik, skriva egna låtar, träffa kompisar så klart, hoppa studsmatta och att shoppa. Ungefär som en vanlig tonåring då alltså.

CÉLINE

Mitt namn är Céline Dickson. Jag är född i december 1986 och bor i Masthugget.

I FULLRIGGAREN GöTHEBORG (i hamn) sjunger jag solo i vers 3 + med de andra i refrängerna. I FULLRIGGAREN GöTEBORG (till havs) sjunger jag solo i vers 1 och 2 + med de andra i refrängerna. Jag är Gittes yngsta dotter och började spela och sjunga hos henne när jag var ungefär 3 år om jag är rätt informerad.

I fyran till nian gick jag musikklass på Brunnsboskolan. På gymnasiet läste jag naturvetenskaplig linje - inte helt min grej, men hur ska man kunna veta när man är 15 år? Musiken har jag ändå hållit vid liv och jag har bland annat spelat piano, gitarr och cello och sjungit på en del fester, bröllop m.m.. Efter gymnasiet började jag i Brunnsbokören - en damkör ledd av Anne Johansson - och där är jag fortfarande med. Förutom musik är mina intressen djur - framför allt hästar, hälsa och friskvård, konst, inredning, med mera, med mera… För tillfället jobbar jag som städerska och läser upp lite gymnasiebetyg. Därefter ska jag plugga vidare. Jag vill i framtiden jobba med utbildning av hästar och ryttare kombinerat med friskvård för både djur och människor. Musiken kommer på ett eller flera sätt alltid finnas med...

JOHANNES

Jag heter Johannes Mattsson, är född i juli 1989 och bor i Angered. I sångerna FULLRIGGAREN GöTHEBORG spelar jag kontrabas. Jag går på Hvitfeldtska gymnasiet. Började med musik under tidig barndom i hemmet. Jag spelar i band, har spelat i kyrkan och kompat en musikal. Övriga intressen är litteratur och studioproduktion. Mina framtidsplaner är väldigt oklara.

DAVID

Jag heter David Lönn, är född i maj 1987 och bor i Linnéstaden. I sångerna FULLRIGGAREN GöTHEBORG spelar jag trummor. Jag har gått på Nordhemsskolan och i Donnergymnasiet, musiklinjen. Jag har spelat trummor i Gittes Musikal och spelade även olika roller där. Spelar trummor lite var stans, på olika privata fester, bröllop, som gatumusikant och på Göteborgskalaset... Spelar mycket fotboll. Har just avslutat lumpen och jobbar för tillfället. Vet ej riktigt vad jag ska syssla med i framtiden utan tar just nu dagen som den kommer.

VICTOR

Jag heter Victor Tullenbåge - Ekholm, är född i juni 1987 och bor i Linnéstaden. I sångerna FULLRIGGAREN GöTHEBORG spelar jag flygel. Jag har gått i Flatåsskolan, på musiklinjen, på Hvitfeldtska gymnasiet, på musiklinjen och går nu i Skurups folkhögskola, på musiklinjen. Jag började spela piano i Gittes Musikskola när jag var 6 år och var med på flera av hennes konserter tillsammans med min pappa. Jag har spelat piano och saxofon i Gittes Musikal och spelade även olika roller där tillsammans med min pappa. Saxofon är mitt huvudinstrument. Jag har spelat i en rockgrupp och i Partille storband, spelar numera i olika jazzgrupper och spelar även storbandsjazz. Jag spelar mycket fotboll, är då målvakt. Jag vill se en framtid i musiken.

Spelningar m.m.

2007-07-15

Premiär för TONARIA med FULLRIGGARE - sångerna! TONARIA var med och välkomnade Ostindiefararen när hon anlöpte Grebbestad under sin Västkustturné. Stor succé i strålande sol inför en mer än fullsatt publik!

2007-07-24

Artikel i tidningen METRO om TONARIA och Gitte!

2007-07-26

Artikel i tidningen GT om TONARIA och Gitte!

2007-08-01

I Lysekil , när Ostindiefararen var där, sjöng Gitte FULLRIGGAREN GöTHEBORG ( till havs) och berättade kring sångerna för TV 4 Väst (sändning på kvällen), för tidningen GP (artikel 2007 - 08 - 02) och för Sotenäs kanalradio!

2007-08-01

TONARIA kom senare till Lysekil och uppträdde framför båten! Sotenäs radiokanal sände och intervjuade igen!

2007-08-02

Gitte blev intervjuad i direktsändning i Radio P4 Göteborg och sången FULLRIGGAREN GöTHEBORG (i hamn) spelades! Intervjun finns att lyssna på här: HYLLNING TILL FULLRIGGAREN GÖTHEBORG - YouTube

2007-08-03

TONARIA med Gitte och allmänheten välkomnade Ostindiefararen Götheborg hem igen efter Västkustturné - på Pir 4, Eriksberg - denna gång med hennes nya sånger och även med tvåtungade, blågula flaggor, marschaller och hurra-rop! En gåva från TONARIA överlämnades till båten: CD:n och noterna!

2007-08-16

KULTURKALASET: TONARIA uppträdde framför Ateljén äVA ART DESIGN, vid Pir 4, Eriksberg, i samarbete med Eva Falk - Glimberg som samtidigt höll sin ateljé öppen! Mycket fin och genuin konst!

2007-08-21

Gitte skickade brev, CD + noter till Svenska Kungafamiljen och till Kinas President!

2007-08-28

En första kontakt med Kinesiska Generalkonsuln Cui Huixin på Kinesiska Generalkonsulatet beträffande en spelning hos dem inför Kinas nationaldag,

1 oktober! Gitte blev bjuden på kinesiskt te och pratade med generalkonsuln i över 1 timme!

2007-08-30

TONARIA fick ett tackbrev från Svenska Kungafamiljen som uppskattade sångerna mycket!

2007-09-23

Gitte har skickat en CD+Noter till Jacob Steffenburg, som är släkting i elfte led till Jacob Steffenborg som 10 år gammal var fripassagerare ombord på Ostindiefararen Götheborg II som på 1700-talet seglade till Kina, se boken "JACOB SEGLAR TILL KINA".

2007-09-28

Mycket uppskattad spelning med TONARIA och Gitte på Kinesiska Konsulatet i Göteborg ang. firandet av Kinas Nationaldag, 1 oktober, inför mer än 200 prominenta gäster från när och fjärran! Fin middag där även TONARIA och Gitte sågs som gäster! Invigning av TONARIAS scenklädsel: helvit, marinblåa sjalar och guldaccessoarer! En helkväll på alla sätt med stor gästfrihet!

2007-10-05

Kulturnatta: TONARIA uppträdde i den underbara, mysiga bokhandeln BOKSKÅPET på Värmlandsgatan 20 (rekommenderas varmt), tillsammans med konstnären och författaren Anita Steiner som på ett mycket fängslande sätt berättade om sin bok om Ostindiefararen "JACOB SEGLAR TILL KINA".

2008-02-16

TONARIA uppträdde på Sjöfartsmuséet i anslutning till utställningen om Ostindiefararen, kl. 12.30 resp. 13.30.